Llojet e llambave të lehta

Të Flakta
Cilat janë ato:

Llamba e dritës inkandeshente ose llambë është një burim i dritës elektrike që funksionon nga flakët, që është emetimi i dritës i shkaktuar nga ngrohja e filamentit. Ato janë bërë në një gamë jashtëzakonisht të gjerë të madhësive, wattages dhe voltazheve.
Nga erdhën ata?
Llamba inkandeshente e hershme

Llamba inkandeshente janë forma origjinale e ndriçimit elektrik dhe kanë qenë në përdorim për mbi 100 vjet. Ndërsa Thomas Edison konsiderohet gjerësisht si shpikësi i llambës inkandeshente, ka një numër njerëzish që shpikën përbërës dhe prototipe të llambës së dritës shumë përpara se të bënte Edison.

Një nga ata njerëz ishte fizikani britanik Joseph Wilson Swan, i cili në të vërtetë mori patentën e parë për një llambë të plotë flakëruese me një fije karboni në 1879. Shtëpia e Swan ishte e para në botë që u ndez nga një llambë e lehta. Edison dhe Swan bashkuan kompanitë e tyre dhe së bashku ata ishin të parët që hartuan një llambë që ishte e vlefshme për tregti.